Měsíční report – květen 2021

Protože už měsíční report dělám popáté a některé vysvětlující pasáže se každý měsíc opakují, změnil jsem strukturu a tyto vysvětlivky přesunul až na konec článku. Pokud byste tedy při čtení něčemu nerozuměli, zkuste se podívat na konec, tam to pravděpodobně vysvětluji.

Osobní výdaje

V květnu se mi dařilo držet výdaje nízko, pomohlo samozřejmě to, že jsme polovinu měsíce byli na dovolené a tam jsme měli víceméně jen společné výdaje. Nekoupil jsem si žádnou dražší novou věc, i když pár novinek mám – 60m lano na lezení, sluneční brýle na kolo, nějaké oblečení a pár dalších drobností. Se stávající úrovní jsem spokojený, ale šlo by to jít ještě o něco níž.

Společné výdaje – dovolená na Tenerife

Společné výdaje byly o hodně vyšší kvůli dovolené na Tenerife. I když jsme měli ubytování zadarmo, chtěli jsme si to užít a nijak jsme si výdaje nehlídali, takže jsme utratili spoustu peněz za restaurace a jídlo, ale nemám z toho absolutně špatný pocit, protože jsme to po covidovém marasmu potřebovali jako sůl. Navíc jsme utráceli eura, které jsme dostali jako svatební dar, případně k Vánocům, a nevěděl jsem o nich, takže to pro mě bylo vlastně „zadarmo“. Na naše poměry to ale byla netypická dovolená – většinou jsme někde v divočině s batohem, kde člověk ani nemá šanci žádné peníze utratit. Na druhou stranu pak platíme více za letenky a naši „cestovku“ Expedition club. Kromě toho ještě byly vyšší náklady spojené s auty – přezouvali jsme ze zimních a kupoval několik nových pneumatik.

Celkové příjmy a výdaje

Do tohoto grafu nově počítám i celkové příjmy mé manželky, takže je o něco jednodušší na vysvětlování. Horizontální linie je výdajový benchmark z druhé poloviny roku 2020. Dokud budeme pod ním, tak je to dobré.

Příjmy rapidně stouply díky jednorázovým covidovým bonusům mé manželky, můj příjem byl víceméně konstantní. Výdaje byly na můj vkus už dost vysoké, ale v červnu určitě hodně poklesnou.

Spořicí míra a dosažení FI

Naše celková spořící míra byla za tento měsíc 49,45 %, pokud bychom brali pouze společný účet, pak jen 8,39 %. Procento dosažení finanční nezávislosti se zvedlo z 1,37 % na 1,62 %. Jde to pomalu, ale jde to.

Momenty frugality

  • zrušil jsem měsíční předplatné Readwise – Readwise je služba, která na jenom místě sdružuje highlighty z ebooků a dalších zdrojů a snadněji je exportuje do Roam Research. Za 8 dolarů měsíčně mi ale nepřinášela dostatečnou hodnotu, takže jsem její funkčnost částečně nahradil free pluginem do Roamu a ručními exporty.

Prostor pro zlepšení

  • Pracovní obědy – občas si uvařím oběd do práce, ale nemám v tom ještě úplný systém + bych si mohl vařit pestřejší jídla. Vařím pořád to samé…
  • Sladkosti v Žabce – místo kouření jsem si navyknul na sladkosti a Colu s Žabky, což také není ideální zdravá volba. Ale říkám si, že potřebuju alespoň nějakou neřest…
  • Splátka úvěru – 4 917 Kč měsíčně. Až v létě prodám jedno z aut, rád bych úvěr doplatil, takže mi klesnou pravidelné měsíční výdaje.
  • Kurz Life of Focus – na konci minulého roku jsem si pořídil online kurz, který sice trvá 3 měsíce, ale platí se měsíční splátkou po dobu jednoho roku. Až ho doplatím, asi o 1000 Kč mi také klesnou výdaje.

Vysvětlivky

Měsíční report je pravidelná rubrika, ve které shrnu, jak se nám uplynulý měsíc dařilo po finanční stránce. V tuto chvíli se primárně zaměřuji na snižování našich výdajů, protože šetříme na plánovanou rekonstrukci domu. Také jsem se rozhodl nezveřejňovat údaje v absolutní hodnotě, ale pouze relativně v procentech, případně formou grafů bez popsaných os.

Struktura našich financí

Vzhledem k tomu, že máme s manželkou polovinu financí společných a polovinu soukromých, bude tento report trošku složitější. Ale zkusím to vysvětlit v pár bodech.

  • 50 % příjmů každého z nás převádíme na společný účet – z něj se platí společné náklady (hypotéka, jídlo, náklady spojené s domem atd.)
  • 50 % příjmů máme osobních – abychom si mohli utrácet, za co chceme a měli i svoji svobodu

Ve výsledku máme tedy několik kategorií příjmů a výdajů:

  • Můj příjem
  • Manželčin příjem
  • Moje osobní výdaje
  • Manželčiny osobní výdaje (ty tu řešit nebudeme)
  • Společné výdaje

Spořící míra = celkové výdaje / celkové příjmy. Vyjadřuje tedy procento příjmů, které se nám povedlo uspořit. Lednový skok nahoru byl zapříčiněn mým nárazovým zvýšením příjmu, proto není příliš relevantní.

Index finanční nezávislosti = hodnota našich úspor a investic / cílová hodnota investic, které musíme mít nainvestované pro dosažení plné finanční nezávislosti. Cílovou hodnotu počítám jako průměr výdajů za posledních 6 měsíců * 12 měsíců * 25, tzn. potřebné množství zainvestovaných peněz při zachování pravidla 4 %, tedy že bychom ročně vybírali maximálně 4 % z hodnoty investic.

Momenty frugality je rubrika, ve které se chci podělit o radost spojenou s tím, že se mi někde podařilo ušetřit. Vzhledem k tomu, že jsem založením absolutně nešetřící typ, tak to možná bude působit úsměvně, ale nějak se začít musí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *